7 tips om op een zomerse manier de tafels te oefenen

Tafels oefenen zal tijdens de vakantie waarschijnlijk niet met al te veel enthousiasme  worden ontvangen. Het is tenslotte va-kan-tie. Maar, na 6 weken zomervakantie, kan het zomaar zijn dat die tafels toch weggezakt zijn. Helemaal opnieuw beginnen na de zomervakantie? Dat is zonde!

 Om een ‘tafel-zomer-dip’ bij je kind te voorkomen, vind je hier 7 tips om spelenderwijs de tafels te oefenen. Leren door spel en beweging. Al noemen we het geen ‘leren’ natuurlijk, het is per slot van rekening…  Juist: vakantie!

1. Watertafels:
Schrijf met stoepkrijt de antwoorden van de tafel die je wilt oefenen op de muur of stoep. En dan? Je kind pakt een waterballon (of natte spons). Jij roept een som, bijvoorbeeld 3×4. Je zoon of dochter gooit de ballon op het goede antwoord. Splash!

2. Waterballonnen gooien:
Neem een waterballon en ga er mee overgooien. Persoon één gooit en zegt een som, persoon twee vangt en geeft het antwoord. Spannend! Wanneer zal de ballon barsten? En voor wie het droog wil houden, dit kan natuurlijk ook met een bal 😉

3. Tafels springen:
Heb je er nog één in huis? Een springtouw? Een heerlijk herhalende beweging. En bij elke sprong zeg je een som van de tafel die je wilt oefenen. Hoeveel tafels kun je achter elkaar opnoemen? 

4. Spuiten maar!:
Bij mooi weer komen de waterpistolen natuurlijk weer tevoorschijn. Schrijf wederom met stoepkrijt de antwoorden van een tafel op de muur. Jij roept een som, je zoon of dochter spuit op het goede antwoord. Zo snel mogelijk natuurlijk!

5. Vliegenmeppen:
Altijd een succesnummer. Neem een opgerolde krant of een ouderwetse plastic vliegenmepper. Schrijf de antwoorden van een tafel op een groot blad (of plak een paar a4tjes aan elkaar). Zeg dan een som. Bijvoorbeeld 4×7. Je zoon of dochter roept heel hard het antwoord en mept op 28. Vinden ze echt heerlijk om te doen!

6. Handje klap:
Weet je het nog van vroeger? Al die klapspelletjes? Zeg een tafel op tijdens het handjeklappen. Elke klap is een woord. Dus: 2 (klap in je handen), x (klap met de rechterhand tegen elkaar), 7 (klap in je handen), = (klap met de linkerhanden tegen elkaar), 14 (klap met twee handen tegen elkaar). En natuurlijk is elke zelf bedachte klapvariant ook prima.

7. Bordjesspel:
Neem plastic weggooi bordjes (bekertjes kan ook). Bedenk welke tafel je wilt oefenen. Schrijf steeds op het ene bordje de som en op een nieuw bordje het antwoord. Leg alle bordjes met antwoorden op de grond. Neem de stapel met sommen in je hand. Leg nu zo snel je kan alle sommen op het goede antwoord.
Daarna natuurlijk andersom! Pak elke keer een bordje met het antwoord, maar bedenk steeds eerst welk antwoord er onder ligt.

Welk spel wordt bij jullie een succesnummer deze zomer? Ik ben benieuwd en hoor het graag!

Vragen of interesse in etra hulp op tafelgebied?
Tijdens de individuele begeleiding in mijn praktijk oefenen we de tafels ook d.m.v. veel spel en beweging. Regelmatig geef ik ook tafelworkshops, waarin we in kleine groepjes oefenen. Interesse? Stuur dan gerust een mailtje naar info@cindytas.nl. Ook je vraag mag je aan me mailen! Ik hoor graag van je.

Meer informatie is te vinden op wwww.cindytas.nl

 

 

Veel plezier met de spellen gewenst!

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin

Laat hier een reactie achter

Scroll naar top